ZAVRŠIO SIMPOZIJ HURA ARHITEKTURA

 

Pjesmom „All You Need Is Love“ završio je jednodnevni simpozij HURA ARHITEKTURA, održan 25.04.2009. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu u organizaciji Razreda arhitekata HKAIG. Skupu se odazvalo više do 300 sudionika mnogostrukih zvanja – odgajatelja predškolskog odgoja, osnovnoškolskih i srednjoškolskih učitelja i profesora, likovnih pedagoga, arhitekata i studenata arhitekture.

 

Simpozij je otvorila načelnica Odjela za predškolski odgoj Marija Ivanković u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje je dalo preporuku i prihvatilo pokroviteljstvo nad ovom međunarodnom manifestacijom. Agencija za odgoj i obrazovanje dala je mišljenje kako je važno informirati učitelje i nastavnike o održavanju simpozija s obzirom na to da je osnovni cilj integriranje programa „Arhitektura i djeca“ u Nacionalni okvirni kurikulum za predškolski odgoj i opće obvezno obrazovanje u osnovnoj i srednjoj školi.

U uvodnom dijelu su govorili Helena Knifić Schaps, predsjednica Razreda arhitekata, prof.dr. Lenko Pleština, dekan Arhitektonskog fakulteta, Lidija Benšek Završki, izaslanica ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te arhitekt Tomaž Kancler, delegat Međunarodne unije arhitekata (UIA).             

 

U radnom dijelu simpozija sudjelovalo je četrnaest predavača, osam inozemnih i šest iz Hrvatske:  Ewa Struzynska (Pariz), predsjednica UIA sekcije „Arhitektura i djeca“ predstavila je općenito program i govorila o njegovom provođenju u Francuskoj, Barbara Feller (Beč), Solange Espoille (Barcelona), Takeshi Inaba (Tokio), Laurent Tardieu (Bordeaux), Inga M. Abaeva i Nona S. Aznavuryan (Moskva) prezentirali su austrijska, španjolska, japanska i ruska iskustva rada s djecom i  procese u njihovom osvještavanju prostora i okoliša koji ih okružuje. O strategiji treninga učitelja u arhitekturi govorio je Hannes Hubrich iz Weimara, supredsjednik ovog programa pri Međunarodnoj uniji arhitekata.

Prof.dr. Sanja Filep, hrvatski delegat u UIA programu „Arhitektura i djeca“održala je predavanje o strategijama provođenja programa i prikazu metoda u Hrvatskoj. Njeno predavanje bilo je praćeno filmom, premijerno predstavljenim i izrađenim za ovaj simpozij, koji je na svojevrsni način akumulirao dosadašnja iskustva skupljena tijekom proteklih godina kroz kreativne i arhitektonske radionice sa zagrebačkom djecom. Franka Meštrović (Zagreb) glazbeni pedagog u Funkcionalnoj glazbenoj školi Elly Bašić govorila je o metodi improvizacije kao kreativnom izrazu djeteta u početnoj nastavi klavira u sklopu funkcionalne muzičke pedagogije, a glazbi se ovaj put kroz radionicu pridružila i likovnost. Pedagoginja Zrinka Marović i arhitektica Miranda Veljačić (Split) predstavile su ciljeve i rezultate koje su polučile kroz radionice „Gradimo grad“ koje su same i osmislile s vrtićkom djecom u Splitu. Jozo Serdarević (Dubrovnik) profesor likovne kulture u dubrovačkoj gimnaziji sudionicima simpozija prenio je iskustva u radu s mladima na projektima očuvanja kulturne baštine, a doc.dr. Edita Slunjski (Zagreb) imala je zapaženu prezentaciju na temu vrtićkog i školskog prostora te kako arhitektura i okoliš u kojem djeca borave utječe na njihovu percepciju.

 

Pokroviteljstvu ovog međunarodnog projekta su se odazvala čak tri ministarstva i Grad Zagreb. Osim već spomenutog Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, podršku su dali Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstvo kulture, što govori da su temu skupa i na nacionalnom nivou prepoznali kao društveno i kulturno relevantnu. Premda je svaki pokrovitelj jednako važan u svom segmentu, za naglasiti je veliki doprinos Grada Zagreba uspjehu cijele manifestacije. Ne samo u angažmanu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport kojeg je na simpoziju predstavljala Bosiljka Devernay načelnica Odjela za predškolski odgoj u Sektoru za predškolski odgoj, nego i u materijalnoj i operativnoj potpori koju je kao dobar domaćin dao, Grad zavređuje svaku pohvalu što su inozemni gosti cijelo vrijeme i ponavljali. Posebno valja istaći svečani prijem u palači Dverce kojim je Zagreb počastio goste iz inozemstva i predstavnike stručnog,  kulturnog i sveučilišnog miljea, na kojem ih je u ime zagrebačkog gradonačelnika pozdravila i prigodnom im se riječju obratila dogradonačelnica Ljiljana Kuhta Jeličić.

 

Simpoziju HURA ARHITEKTURA su prethodile i druge aktivnosti. Održane su četiri kreativne arhitektonske radionice, a usporedo je predstavljeno i nekoliko likovnih izložbi dječjih radova. U prostoru Galerije Modulor Centra za kulturu Trešnjevka, uz vodstvo arhitektica Sanje Filep i Anete Mudronja Pletenac održana je radionica u kojoj su sudjelovala djeca viših razreda OŠ Matija Gubec, na Cvjetnom trgu radionicu pod nazivom "Struktura i pokrov" vodio je francuski arhitekt Laurent Tardieu, a sudjelovali su učenici IV. razreda OŠ Isidor Kršnjavi koji francuski imaju kao prvi strani jezik. U Funkcionalnoj glazbenoj školi održana je glazbena radionica koju je vodila Franka Meštrović. Radionicu od nazivom Muzej Osjeta u Tunelu Grič vodila je arhitektica Neda Cilinger, a sudjelovala su djeca osnovnoškolskog uzrasta zagrebačkih škola. Radionice su djeci pružile priliku da promišljaju grad i prostor i da ga kroz igru u prostoru grade i stvaraju.

Obilje likovnosti i dječje kreativnosti pokazale su tematske izložbe. U Galeriji Modulor još je u ožujku postavljena izložba dječjih radova „Otvaramo prozore i vrata našega grada“ voditeljice Mirjane Tomašević Dančević. Projekt je to Hrvatskog vijeća InSEA-e, Međunarodnog društva za obrazovanje putem umjetnosti. Posjetitelji simpozija i studenti imali su prilike razgledati na Arhitektonskom fakultetu čak tri izložbe dječjih radova na temu arhitekture, koje je odabrao i postavio prof. Ljubomir Miščević; izložbu Hrvatskog društva likovno vizualne kulture, izložbu crteža s arhitektonske radionice u Motovunu 2008 i izložbu radova likovne grupe OŠ Izidor Kršnjavi, voditeljica grupe Nela Mihaljinec.

 

Pred auditorijem skupa, uz ina događanja, prikazan je premijerno spot i song „PROSTOR“ koji je za ovu prigodu napisao i uglazbio Arsen Dedić, aranžman Muc Softić i Nikša Bratoš, a otpjevali su ga Arsen Dedić i Chiara Turković.

 

Po završetku simpozija HURA ARHITEKTURA organizatori pripremaju izdavanje zbornika s predavanjima sa skupa, koji će biti daljnji poticaj razvijanju programa „Arhitektura i djeca“ u Hrvatskoj.